Vzduchotechnické hadice odolné mikróbom

Zaobstarali ste si novú odsávaciu hadicu a po čase ste zistili, že je zvláštne popraskaná a objavujú sa v nej trhlinky? Na vine môžu byť mikróby. Prečítajte si, ako sa týmto situáciám vyvarovať.

Vyberte si správnu verziu hadice

Obľúbeným pomocníkom na upchávanie dier je lepenka, ale vy predsa potrebujete hadicu, ktorá dlho vydrží! Pri výbere sa preto radšej obráťte na odborníka. Aj keď sa vám zdá, že hadica vyzerá opticky rovnako ako tá, ktorá vám slúžila mnoho rokov, môže vám čoskoro prederaviť.


Vzduchotechnické hadice odolné mikróbom

Rozdiel je v odolnosti proti mikróbom

Na miestach, kde sa hadica dostáva do kontaktu s rastlinami, živočíchmi alebo pôdou, sa vyskytujú mikróby. Tieto jednobunkové organizmy sa veľmi rýchlo množia a zvyšky organických látok, ktoré priľnú na stene hadice, sú zdrojom týchto organizmov. Organické látky vznikajú činnosťou živých organizmov a sú súčasťou ich tiel. Patria sem cukry, tuky, bielkoviny, škrob.

Chemická štruktúra hadíc AIRDUC je pozmenená tak, aby odolávala mikroorganizmom. Ak použijete vzduchotechnické hadice z polyuretánu zvaného éter, nedôjde k narušeniu štruktúry steny hadice vplyvom pôsobenia mikroorganizmov. Takéto hadice sú často označené symbolom FOOD alebo MHF, čo napovedá, že sa hodia do potravinárstva. Odolnosť ich predurčuje aj pre použitie pri doprave materiálov v priemysle, ktoré obsahujú mikróby.

Prečo túto funkciu nemajú všetky hadice?

  • Niečo za niečo. Schopnosť polyuretánu odolávať mikroorganizmom znižuje jeho schopnosť odolávať abrázii.

Sú vaše hadice viac namáhané abráziou, alebo mikroorganizmami?

  • Ak je hadica zničená abráziou, vo väčšine prípadov dôjde k predratiu lokálne v miestach najväčšieho namáhania.
  • Spravidla ide o miesta ohybu hadice, kde prepravovaný materiál naráža na stenu hadice.
  • Ak hadica začne meniť farbu (žltnúť, tmavnúť) a krehnúť, dá sa očakávať vznik priečnych trhliniek. Ide o hadicu, ktorá je napadnutá mikroorganizmami.

Vyberte si u nás na e-shope vzduchotechnické hadice odolné mikróbom

Rozdelenie priemyselných vzduchotechnických hadíc

  • Hadica v základnom prevedení - používané pre suché médiá - pre priemyselné vysávače, tlakové prístroje na granuláty apod.
  • Hadica odolné mikróbom - používané pre vlhké médiá - pre potravinársky priemysel, žacie stroje, kosačky na trávu, prevzdušňovače trávnikov i odsávače lístie, exkrementov, vlhkých pilín apod.

 

Vzduchotechnické hadice odolné mikróbom

Každá hadica má svoje využitie

V tomto článku sme vyzdvihli prednosti hadíc vyrobených z polyuretánu na báze éteru. Neznamená to, že hadice z PU na báze esteru sú horšie. Ako sme uviedli, ich odolnosť abrázii je naopak vyššia.

Pri výbere vzduchotechnickej hadice vždy zohľadňujte nielen prepravované médium, ale tiež prostredie (vlhkosť), v ktorom ju budete používať. Správne vybraná hadice vám potom bude slúžiť oveľa dlhšiu dobu.

Tento text vychádza z článku, ktorý sme zverejnili v našom firemním časopise Géčko č. 15 v septembri 2017.

Zaobstarali ste si novú odsávaciu hadicu a po čase ste zistili, že je zvláštne popraskaná a objavujú sa v nej trhlinky? Na vine môžu byť mikróby. Prečítajte si, ako sa týmto situáciám vyvarovať.

Vyberte si správnu verziu hadice

Obľúbeným pomocníkom na upchávanie dier je lepenka, ale vy predsa potrebujete hadicu, ktorá dlho vydrží! Pri výbere sa preto radšej obráťte na odborníka. Aj keď sa vám zdá, že hadica vyzerá opticky rovnako ako tá, ktorá vám slúžila mnoho rokov, môže vám čoskoro prederaviť.


Vzduchotechnické hadice odolné mikróbom

Rozdiel je v odolnosti proti mikróbom

Na miestach, kde sa hadica dostáva do kontaktu s rastlinami, živočíchmi alebo pôdou, sa vyskytujú mikróby. Tieto jednobunkové organizmy sa veľmi rýchlo množia a zvyšky organických látok, ktoré priľnú na stene hadice, sú zdrojom týchto organizmov. Organické látky vznikajú činnosťou živých organizmov a sú súčasťou ich tiel. Patria sem cukry, tuky, bielkoviny, škrob.

Chemická štruktúra hadíc AIRDUC je pozmenená tak, aby odolávala mikroorganizmom. Ak použijete vzduchotechnické hadice z polyuretánu zvaného éter, nedôjde k narušeniu štruktúry steny hadice vplyvom pôsobenia mikroorganizmov. Takéto hadice sú často označené symbolom FOOD alebo MHF, čo napovedá, že sa hodia do potravinárstva. Odolnosť ich predurčuje aj pre použitie pri doprave materiálov v priemysle, ktoré obsahujú mikróby.

Prečo túto funkciu nemajú všetky hadice?

  • Niečo za niečo. Schopnosť polyuretánu odolávať mikroorganizmom znižuje jeho schopnosť odolávať abrázii.

Sú vaše hadice viac namáhané abráziou, alebo mikroorganizmami?

  • Ak je hadica zničená abráziou, vo väčšine prípadov dôjde k predratiu lokálne v miestach najväčšieho namáhania.
  • Spravidla ide o miesta ohybu hadice, kde prepravovaný materiál naráža na stenu hadice.
  • Ak hadica začne meniť farbu (žltnúť, tmavnúť) a krehnúť, dá sa očakávať vznik priečnych trhliniek. Ide o hadicu, ktorá je napadnutá mikroorganizmami.

Vyberte si u nás na e-shope vzduchotechnické hadice odolné mikróbom

Rozdelenie priemyselných vzduchotechnických hadíc

  • Hadica v základnom prevedení - používané pre suché médiá - pre priemyselné vysávače, tlakové prístroje na granuláty apod.
  • Hadica odolné mikróbom - používané pre vlhké médiá - pre potravinársky priemysel, žacie stroje, kosačky na trávu, prevzdušňovače trávnikov i odsávače lístie, exkrementov, vlhkých pilín apod.

 

Vzduchotechnické hadice odolné mikróbom

Každá hadica má svoje využitie

V tomto článku sme vyzdvihli prednosti hadíc vyrobených z polyuretánu na báze éteru. Neznamená to, že hadice z PU na báze esteru sú horšie. Ako sme uviedli, ich odolnosť abrázii je naopak vyššia.

Pri výbere vzduchotechnickej hadice vždy zohľadňujte nielen prepravované médium, ale tiež prostredie (vlhkosť), v ktorom ju budete používať. Správne vybraná hadice vám potom bude slúžiť oveľa dlhšiu dobu.

Tento text vychádza z článku, ktorý sme zverejnili v našom firemním časopise Géčko č. 15 v septembri 2017.

Odporúčané odkazy

Chcete sa poradiť?

Máte otázku? Sme tu pre vás!

Zavolajte: +421 249 683 813

Napíšte: gumex@gumex.sk

?

Produkty z článku